logo

•• Balenie mäsových výrobkov ••

V prípade každej potraviny zohráva významnú funkciu obal. Dvojnásobne to platí pri mäsových výrobkoch. Jeho úlohou je produkty chrániť, dodávať im požadovaný tvar a tiež veľkosť, sú na ňom umiestnené označenia výrobku s požadovanými informáciami.

Okrem toho má aj marketingovú funkciu, jeho úlohou je zaujať spotrebiteľa, a tak dosiahnuť vyššiu predajnosť výrobku.

Keď sa pozrieme na funkcie obalov bližšie, patrí medzi ne ochrana pred mechanickým poškodením, ochrana pred kontamináciou, ochrana pred absorbovaním pachov, ochrana pred svetlom, odolnosť voči teplotám, lúpateľnosť. Konzumovateľné obaly by mali mať tiež dobrú stráviteľnosť.

Z materiálneho hľadiska rozdeľujeme obaly na mäsové výrobky do piatich kategórií:
• Prírodné obaly
• Priemyselne vyrábané obaly
• Plastové obaly
• Textilné črevá a sieťky
• Kovové obaly.

Prírodné obaly sa radia medzi úplne najstaršie druhy obalov. Sú to vlastne opracované časti zvieracej tráviacej sústavy. Zaraďujeme tam hlavne tenké črevá ošípaných, hrubé črevá ošípaných, ovčie črevá, hovädzie črevá. Taktiež žalúdok a mechúr ošípaných. Balenie mäsových výrobkov do čriev má množstvo výhod – sú stráviteľné, dobre sa údia, varia, sušia a tiež zrejú. Na druhej strane sú dve nevýhody, a to nepresná kalibrácia a vyššia miera kontaminácie.

Priemyselne vyrábané obaly sú kolagénové črevá, ktoré sa vyrábajú zo spodnej vrstvy kože. Majú rôznu hrúbku, návin a tiež rôznu odolnosť voči teplotám. Majú schopnosť prepúšťať dym pri údení a tiež vodnú paru pri varení. Zaraďujú sa k nim aj celofánové obaly, ktoré sa využívajú pri výrobe párkov s možnosťou lúpania.

Plastové obaly sú považované za najprispôsobivejšie – majú dobré barierové vlastnosti, ponúkajú široké možnosti farebných variácií. Taktiež majú  neobmedzené možnosti kalibrácie. Ich nevýhodou je nepriepustnosť dymu a sú taktiež najmenej ekologickým riešením.

Textilné črevá a sieťky sa využívajú najmä pri výrobe suchých salám a údeného mäsa. Ich základnou funkciou je zabezpečiť požadovaný tvar a veľkosť výrobku. Neplnia však funkciu bariéry a taktiež výrobok nijako nechránia.

Kovové obaly predstavujú konzervy a polokonzervy. Radíme medzi ne aj hliníkové fólie či rôzne vaničky a misky.


 

Na stiahnutie: 
Podporný materiál 
Balenie mäsových výrobkov.pdf

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...